VENTURE SRAZ SLOVENSKO 2014

Srazem v Tatrách jsem vyhrožoval už delší dobu, Beskydy máme projeté, tak proč se nepodívat za hranici k našim bratrům. O Slovensku kolují různé nepodložené fámy a není nic lepšího než si to prověřit na vlastní kůži. Akci jsem připravil opět jako prodloužený víkend od čtvrtku do neděle (někteří nedočkavci přijeli už ve středu -  Pitrís s Leničkou) a jako hlavní tábor nám posloužila Turistická ubytovňa  v termálním komplexu ginoparadise.sk v Bešeňové obr. 4. Ubytování slušné, ale jak jsem předem avízoval, některé novomanželské páry jsem musel ubytovat odděleně a to se samozřejmě nikomu moc nezamlouvá a doufám, že mi to dotyční nebudou vracet. Večerní zábavu to ale myslím nikterak neovlivnilo. Tu jsme zahájili večeří v místní restauraci POHODA obr. 2 a jako obvykle jsme se dorazili (někteří do slova a do písmene) při pokojovém mejdanu obr. 3.

Páteční vyjížďku jsem trochu natáhnul a naplánoval jsem objezd celých Tater ze západu na východ a pak přes Polsko zpátky na západ. První zastávka byla u dřevěného kostela ve Svatém Kříži obr.6 a 7. Pak proběhlo na přání některých jedinců tankování na vybrané pumpě v Liptovském Mikuláši a já, jak je jíž mým dobrým zvykem jsem se rozhodl otestovat pozornost ( moje pozornost byla v tuto dobu po večerním mejdanu prakticky na nule ) slovenských policistů. Jak se dalo očekávat byli pozorní a otáčení na světelné křižovatce ohodnotili symbolickou pokutou 10 Ěček, pro každého obr. 8. Takže první fáma byla vyvrácena, slovenští policisté mají české turisty a motorkáře rádi, alespoň ti v Mikuláši. Dále jsme pokračovali polomy zdevastovanou krajinou na Štrbské pleso obr. 11. Bohužel bylo po dešti a ples tam bylo jak je na foto vidět několik, a hlavně nízká oblačnost nám po celou dobu znemožnila uvidět krásné vrcholky Tater. Trochu zklamáni ze špatného výhledu jsme se vydali na cestu do Velkého Slavkova  do hotelu salas.sk na oběd. Restaurace pěkná obr.12, obsluha mizerná. Fáma č.2 potvrzena, servis na Slovensku není žádná hitparáda. Po obědě jsme vyrazili zpět na Tatranskou magistrálu a za Tatranskou Lomnici jsme to otočili na sever na Ždiar, tady už začalo mírně kropit, ale na nepromoky to ještě nebylo. Trochu více deště nás zastihlo až v Polsku při dojezdu do Zakopaného obr. 13. Zakopané bylo jeden velký opruz, hlava na hlavě. Snad celé Polsko se rozhodlo tento den ( a to jsem schválně vybral pátek ) dobýt toto hlavní město polské horské turistiky. Dojem nevylepšila ani výborná cukrárna obr.14. Za občasného deštíku jsme se pak vydali docela pěknou cestou zpět na Slovensko přes Suchou horu a Zuberec až do Bešeňové. Den jsme samozřejmě ukončili koupáním v termálech obr. 17a 18 a jak jinak,  po večeři v Pohodě mejdanem na ubytovně obr. 19, včetně kulturní vložky Pitrise a Mirlose.

Sobotní vyjížďku jsem na přání některých koupání chtivých dam trochu zkrátil a proto jsme se vydali přímo do Ružomberoku, kde jsme odbočili na Dolný Kubín. Hned za Ružomberokem jsme zastavili na krásné ( nyní bohužel část staveniště nové cesty ) vyhlídce obr. 20. Další zastávka byla na Oravském Podzámku obr. 21, na prohlídku nebyl čas, tak jenom cigaretka, foto a pryč směr Oravská Lesná. Tady začíná krásná silnice do Nové Bystrice, která byla velkolepě vybudovaná při stavbě blízké vodní nádrže obr. 22. Pak jsem krátce zastavil i ve Staré Bystrici, aby si někteří přítomni oživili vzpomínky na první sraz v Beskydech obr. 23. Z Bystrice jsme vyrazili směr Lutiše a dále pak Terchová, kde jsme odbočili do Vrátné doliny prozkoumat škody způsobené lavinou kamení  obr. 24. Daleko jsme se však nedostali, cesta je stále uzavřená. Tak rychle na oběd do hotel-diery.sk v Bielom Potoku obr. 25. Zde bylo vše v pořádku. Fáma č.3, že je to na Slovensku všude stejně špatné byla tímto vyvrácena. Po obědě jsme to přes Zázrivou vzali zpátky směr Ružomberok. Na moučníček jsme se zastavili na salaskrajinka.sk obr. 27. Po příjezdu do Bešeňové jsme se s Otou, Mirlosem a Lumírem ještě jednou projeli krásnou cestou kolem Mary dále směrem na Zuberec a zbytek zájezdu se vrhl do termálních bazénů obr.28. Po důkladném vykoupání a zavodnění ( a ztracení župánu ) jsme se vydali na večeři. Změnili jsme lokál, s cílem ochutnat i něco jiného než  sice velmi chutné, ale poněkud drahé jídlo v restauraci Pohoda. Další fáma byla vyvrácena, na Slovensku není všude draho, ale pořád jaksi dráž než u nás. Večer jsme ukončili pozorováním tanečních kreací Rastyho s Evitou v jednom z bazénu při večerním koupání doprovázeném celkem dobrým orchestrem obr.29.

V neděli dopoledne pak proběhlo už jen závěrečné koupání a hurá k domovům.

EDA

Další fotky k prohlídnutí ZDE.

1. 2. 3. 4. 5.

1.

2.

3.

4.

5.

6. 7. 8. 9. 10.

6.

7.

8.

9.

10.

11. 12. 13. 14. 15.

11.

12.

13.

14.

15.

16. 17. 18. 19. 20.

16.

17.

18.

19.

20.

21. 22. 23. 24. 25.

21.

22.

23.

24.

25.

26. 27. 28. 29. 30.

26.

27.

28.

29.

30.

SKUTRPORTAL - vše o skútrech. Společnost Montplast se specializuje na výrobu a montáž zastřešení bazénů. Zastřešení bazénů se vyrábí ze systémových hliníkových profilů, opatřených povrchovou úpravou.